Cox Medendorp Olson Architects, Inc. was established in 1981 by the three principals, William B. Cox, Thomas L. Medendorp, and Robert E. Olson. Additional principals in the firm are Gregg A. Yeomans and Robert E. Pomeroy. We are members of the U.S. Gr

Project Activity Posts

Hart Animal Hospital Completed

Posted by: Cox Medendorp Olson Architects | Jul, 24th

Project: Hart Animal Hospital

Dr. Danial Hart wished to construct a new facility for himself and up to two additional doctors to serve the small animal veterinary needs of the Middleville area.  The resulting 5,500 square foot building houses all of the functions required for this full service practice; including boarding and surgical kennels, exam rooms, pharmacy, and treatment areas as well as radiology, a surgical suite, and accommodations for cats. Care was taken to keep this an economical project to construct while not compromsing performance, aesthetics, or durability.  Notable features include using stained concrete as the floor finish for a large portion of the building, use of masonry walls and flushable trench drains in the kennels, and creating a 'residential' presence from the road to blend with the character of the existing transitional neighborhood. The roof structure was designed to allow for a raised ceiling area in the public lobby and fenestration was laid out to provide abundant daylighting opportunities, including within the animal boarding areas.  Medical gas was provided for the Surgery and a multiple unit HVAC system was used to limit the spread of airborne odors and disease.

Photo for project
Read more about this Project

St. Mary's Catholic Church Finished

Photo for project
Read more about this Project

Grand Health Partners Completed

Posted by: Cox Medendorp Olson Architects | Jul, 24th

Project: Grand Health Partners

With the need to expand its services, this growing bariatric practice called on CMO to help them design a new 14,275 square foot facility within the new Heritage Pointe office building. Located on the main level of the building it will take advantage of two exterior entrances as well as access to the main lobby of the building.  CMO worked closely with the staff to develop a patient-centered floor plan that meets the specific needs of the bariatric patient, including shorter distances to exam rooms from the waiting area, private scale areas, and appropriately sized architectural elements such as doors, corridors, and casework. Interior colors and materials were selected by the client.  The completed project includes twelve (12) exam rooms in pod arrangement with nurse station; seventeen (17) private offices for physicians, managers, dieticians, and behaviorists; staff open office and support areas; staff lunch room; large waiting room, 560 square foot retail store; 2200 square foot sub dividable large group meeting room; physical therapy area with offices.  Unique to this practice is the ability to close off the "medical" portion of this office, while still allowing access to the "educational" portion for after hour seminars, meetings, and support groups.

Photo for project
Read more about this Project

South Haven Community Hospital - Oncology Department Finished

This project includes the renovation/ addition of an existing courtyard office into a new Oncology medicine suite. Interior finishes and colors used throughout the 800 square foot suite create a hospitality-like atmosphere, calming and relaxing patients receiving chemo treatments. Unique ceiling bulkhead shapes provide visual interest. To further enhance the patient experience, new windows will view out into the re-landscaped courtyard and fountain area. The new suite contains four (4) patient care areas, with one large enough for a hospital bed. Each patient care area is provided with a private television, casework, and space for visitors with cubicle curtains if privacy is desired. The suite also contains a patient toilet, large nurse station, and patient supply room with ice machine, refrigerator, and storage.

Photo for project
Read more about this Project

South Haven Community Hospital - Mobile MRI Dock Addition Finished

A hospital addition to be located at the site of an existing mobile MRI trailer dock required a careful study for the dock relocation. The new dock greatly improves patient care by providing both a new interior corridor link to the hospital, and matching existing hospital floor level with trailer floor level. The previous connection required that patients enter into an unheated entry vestibule, and then be raised on the trailer’s lift to the floor level of the trailer. The new dock’s exterior design ties into adjacent new construction and renovation projects, minimizing its visual impact when the trailer is not on site. This project includes renovation to an existing library conference room to add a new corridor; staging and seating area for the Mobile MRI; new reinforced concrete MRI trailer pad; regrading of existing driveways; new electrical and telephone connections for the MRI trailer.

Photo for project
Read more about this Project

South Haven Community Hospital - Mech Room Finished

This project is a 3,800 square foot new mechanical room that provides all new HVAC equipment for the Shoreline Women’s Center and several departments in the hospital. Located in the basement of the new Women’s Center construction, and linked to the hospital basement, this space houses three (3) new air handling units, consolidating units for several departments into one room. Existing air handling units were removed from their current locations, and new ductwork run from the new HVAC units to CT/ Nuclear Medicine, Administration, Medical Records, Billing Offices, and Radiology departments. One new unit is dedicated to serve the Shoreline Women’s Center.

Photo for project
Read more about this Project

South Haven Community Hospital - Facility Exterior Renovation Finished

Providing a fresh image for this complex is of paramount importance to the hospital administration.  The hospital campus consists of no less than 5 additions to the original 1941 building.  Varying types of construction and materials have created a need to unify the exterior of the various additions, and create a visual consistency throughout the campus. A phased master plan for the entire project was developed, and is currently being  implemented.  Projects include: ·       Replacement/ renovation of all existing sloped asphalt shingle roofs with new standing seam metal roofs over insulated panels ·       Entire replacement of all windows ·       Installation of a new aluminum composite panel projected cornice at perimeter roof edge of all flat roofs ·       Installation of new aluminum sandwich panels over existing face brick construction at various areas of the facility to provide contemporary styling and cover mismatched brick ·       Installation of new sloped standing seam metal equipment screens around existing mechanical rooftop units, providing both screening and a new “roof” element to some flat roof areas ·       Installation of new exterior signage ·       Installation of new louver-style equipment screens around the existing chiller complex and mechanical penthouse, which will match in color with the standing seam roofs  

Photo for project
Read more about this Project

South Haven Community Hospital - Courtyard Corridor Finished

The closing of a public corridor into a new semi-private department required the addition of a new public corridor through an existing courtyard to maintain access to the cafeteria and administration offices.  This new 800 square foot corridor was carefully sited and constructed to straddle an existing corridor tunnel in the basement level.  High ceilings, large windows, and curving walls alleviate the claustrophobic feel of typical hospital corridors and enhance the patient and visitor experience.  This project also includes the complete renovation of the 2200 square foot courtyard.  Special care was taken during construction to protect an existing circular brick pool and large specimen tree in an island planting bed.  All new concrete sidewalks and brick pavers provide seating areas and walking paths through new planting beds designed as a healing garden.  Views into the courtyard can be seen from Oncology, Surgery, and  Radiology departments as well as many offices and patient care rooms.  

Photo for project
Read more about this Project

South Haven Community Hospital Cafeteria Serving Line & Dining Room Finished

This project includes the complete renovation of the hospital’s cafeteria serving line and dining room.  Not touched since the 1970’s, these areas were in desperate need of updating with both new finishes and new equipment.  Installation of an entirely new HVAC system was the first part of this project, followed by the reorientation of the serving line area, to create a separate room, lockable after hours.  This allows for the dining room to remain open 24 hours a day with vending machines available for patrons.  New serving line equipment, new finishes, and special ceiling treatments, energize this new space.  A large installation of etched artglass visually separates the dining room from the serving line, while providing ample amounts of natural light into this interior space. The dining room, received all new finishes and ceiling treatments, and includes a new movable acoustical partition wall which can divide the room, to provide a comfortable, and private meeting space for staff functions.

Photo for project
Read more about this Project

South Haven Community Hospital Radiology Department Finished

This existing Radiology department was completely renovated and updated to create a semi-private department from a previously public corridor. 2000 square feet of new construction on the west end of the hospital provides Ultrasound rooms with private toilets, a Mammography suite w/ two private changing rooms to increase patient flow, and a Stress Test room. A new 8’ corridor links the new construction to the existing hospital corridors. The adjacent Shoreline Women’s Center patients also utilizes these new rooms. Special design details were utilized to maintain both required fire separations between existing and new construction, and to eliminate any structural loading from new construction on the existing 1940s era construction.  6,500 square feet of renovation to existing rooms in this department include: new finishes throughout; new reception desk and patient waiting room; equipment replacement and interior renovations to an existing x-ray suite; remodeling of an existing mammography/ bone densitometry suite into a new enlarged R/F suite w/ patient toilet; new bone densitometry room; patient toilet renovations or additions; office renovations.  The project also includes the coordination of all new HVAC systems, ceilings and lighting throughout the entire department, as well as coordinating spaces to implement new digital imaging equipment.

Photo for project
Read more about this Project

Spectrum Health - Lemmen-Holton Cancer Pavilion Gift Shop Completed

With extremely short notice and no margin for error, Cox Medendorp Olson quickly assisted Spectrum Health by turning a vacant “white box” into a shining jewel in their new state-of-the-art, LEED-certified healthcare facility.  Given only 9 weeks for design, meetings, client approvals, construction documents and construction completion before the grand opening, CMO skillfully coordinated with construction managers, subcontractors, suppliers, engineering consultants, fixturing manufacturers, and numerous departments with Spectrum requiring approval of the design.  CMO’s ability to listen to our client’s needs, along with our retail expertise, allowed us to get the “right” design approved almost immediately.  A fast turnaround of very detailed construction documents resulted in minimal questions, firm bids from the contractors, earlier construction start, and equipment to be ordered to meet the deadline.  The design gives this shop a distinct and intimate feel, while fitting into the overall context and finishes of the entire facility.     

Photo for project
Read more about this Project

St. Mark's Episcopal Church Completed

A series of projects have been executed to implement objectives of a Master Plan for this circa 1840 church.  The building committee prioritized the list of physical needs and Cox Medendorp Olson is continually providing architectural services to design, detail, and monitor construction of these projects. The initial projects included restoration of key elements in the Sanctuary and on the building exterior such as pews, woodwork, carpeting, decorative painting and roof repairs. Next was coordinating the integration of a new pipe organ into the Sanctuary.  This project required modifying parts of the building to physically and aesthetically fit the organ. Barrier-free access, acoustics, and lighting have also been key elements in this ongoing process.

Photo for project
Read more about this Project

St. Anthony of Saranac Finished

Posted by: Cox Medendorp Olson Architects | Jul, 24th

Project: St. Anthony of Saranac

A phased master plan was created that addressed the needs of this growing parish.  These needs included up to ten classrooms, a new commercial grade kitchen, a family center space, and increased size of the worship areas. The first portion of the improvements was then carried through working drawings and construction.  The project consisted of a one story block and brick addition with a shingled wood truss roof.  It holds classrooms and a new commercial grade kitchen.  This allowed the existing kitchen in the Church basement to be added into the remodeled multi-purpose room.  The Architect also consulted on some changes to the lighting and interior finishes in the Sanctuary and Chapel. This addition is designed to become the link to a future multipurpose room and classroom addition.  Future planning also calls for a portion of this connecting link to the original building to be turned into a two story lobby with a midlevel entry.  At that time an elevator would be added and the existing sanctuary enlarged and reoriented.

Photo for project
Read more about this Project

Bella Vista Church Completed

Posted by: Cox Medendorp Olson Architects | Jul, 24th

Project: Bella Vista Church

Cox Medendorp Olson was selected to work with this rapidly growing suburban church community to master plan their existing site and design some much needed additions to their existing facilility.  A new 3,000 s.f. facility was added to address a growing teen ministry, allowing the existing gym to be reconverted to its original use.  A 2,500 s.f. addition to the existing sanctuary addressed the need for more seating, which would convert to a central gathering space and link for future additions.  The master plan for later phases would include a new 1,300 seat worship center designed in a fan shape which would allow for the worship space to be expanded to grow to 2,000 seats, and minimally affect stage and background areas.  Two future classroom wings were also planned as well as expanded parking, new entry areas, revised site access, and new baseball, soccer, and volleyball facilities.

Photo for project
Read more about this Project

St. Basil Catholic Church Completed

Cox Medendorp Olson Architects assisted the Parish in the development of a long-range growth study.  This study became the foundation for the first step of the project, a Master Plan and a spatial use analysis of every building on the multi-building Parish campus.  The prominent location of this parish campus at the top of a Lake Michigan bluff required a careful study of the site to maintain view corridors to the lake for the neighboring residences. The church, school, rectory, and site were all reviewed to determine projected spacial needs, building restoration issues, and renovation requirements.  A budget was established for the various components of the Master Plan to prioritize and schedule the work.  The budget process, along with graphic materials depicting the proposed design, assisted in the fund-raising campaign. The first phase of the Master Plan included replacing the existing rectory building with a new multi-level facility providing an expanded narthex, church offices, classrooms, youth ministry areas and a connector link to the future Multi-purpose Family Center.  The elevations of the new building were patterned after the existing rectory that had to be removed to improve site circulation.  The familiar character of these elevations help to lessen the impact of new construction on the visual fabric of a very well established neighborhood and also worked to respect the architectural style of the existing church. Phase Two of the Master Plan includes a new Family Center, providing a new gymnasium, full stage, full kitchen, and storage areas for the Parish.  It will also become a vital link from the School to the other church buildings.  When complete, the entire campus will then all be accessible by interior circulation.  Cox Medendorp Olson Architects was able to create a phased design which addresses the needs and desires of multiple stakeholders and respects the existing architecture.

Photo for project
Read more about this Project

Kent City Migrant Headstart Finished

This project was the reutilization of a former power company office and truck maintenance building by a childcare program serving the seasonal agricultural labor community.  The building now houses administrative offices, a kitchen, and 10 classrooms.  Two playgrounds were also included, one for infants and toddlers and the other for preschool use.    The project was in a rural location with no municipal water available.  Consequently, the building was divided into two areas separated by a firewall.  This precluded the need to sprinkle the classrooms.  Architectural features included an undulating edge to the grid ceiling in the main corridor, which was accented by the paint scheme and linear lighting.  The primary colors of the awnings over the exterior exits from each classroom were also brought into the building by coordinated door colors and floor tile patterns.  

Photo for project
Read more about this Project

Projects

Architectural

Architectural

Heritage Pointe

Kentwood, Michigan

Architectural

Clark on Keller Lake

Grand Rapids, Michigan

Architectural

St. Sebastian Church

Byron Center, Michigan

Architectural

Architectural

Architectural

Architectural

St. Jude Millennium Center

Grand Rapids, Michigan

Architectural

Fountain Street Church

Grand Rapids, Michigan

Architectural

St. Patrick Catholic Church

Lowell, Michigan

Architectural

Philo Fuller House

Grand Rapids, Michigan

Architectural

Architectural

Grand Rapids Fire Station No. 1

Grand Rapids, Michigan

Architectural

Architectural

East Grand Rapids Public Safety

East Grand Rapids, Michigan

Architectural

Shoreline Women's Center

South Haven, Michigan

Architectural

Commercial Contractors Headquarters

Grand Haven, Michigan

Architectural